Zo simpel is het om thuis bier te brouwen

Nederland telt inmiddels 370 bierbrouwerijen. Hiermee staan we boven bierland België, de meeste brouwerijen zijn echter...

Nederland telt inmiddels 370 bierbrouwerijen. Hiermee staan we boven bierland België, de meeste brouwerijen zijn echter hobbybrouwers die vanaf hun zolders en vanuit hun kelders zelf proberen hun brouwels aan de man te brengen. Daar lijken sommigen aardig in te slagen dus dachten wij dat bier brouwen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. En wat blijkt? Dat klopt, bierbrouwen is best goed te doen. Een korte inleiding voor de absolute beginner.

De grondstoffen

Om bier te brouwen heb je minder nodig dan je misschien denkt. De belangrijkste ingrediënten zijn water, mout, gist en hop. Het water kan je simpelweg uit de kraan halen maar het is ook mogelijk om te experimenteren met soorten bronwater.

Lees ook: Heel Holland brouwt: inmiddels 370 bierbrouwerijen in Nederland

Mout is graan dat na de oogst behandeld is. Zo wordt het graan geweekt in water en op hoge temperatuur gedroogd zodat het stopt met groeien. Je kan verschillende soorten graan gebruiken en je kunt deze op verschillende temperaturen drogen. De kleur van het mout wordt afhankelijk van de temperatuur donkerder of lichter. Een hele donkere mout levert een koffie of chocolade smaak op.

Het derde ingrediënt hop is een klimplant die de bier bitter maakt. Het milieu waarin de plant groeit heeft invloed op de smaak. Je kan de plant zelf in de tuin zetten maar je kan het ingrediënt beter kant en klaar kopen.

Ten slotte gebruikt men gist. Gist zijn levende organismen die je kan vinden in suikerrijke omgevingen zoals in bloemen of op vruchten.  Het is de gist die de suiker in het mengsel omzet tot alcohol wat als het ware eigenlijk dus gewoon een schimmel is. Gist kan onderverdeeld worden in ondergist en bovengist. Met ondergist maakt men pils en met bovengist krijg onder andere trappistenbier.

Alle grondstoffen zijn kant en klaar voor gebruik te koop bij verschillende brouwzaken. Je kunt natuurlijk ook de expertoer gaan en alles zelf kweken maar makkelijk is dat niet. Naast de standaardingrediënten kan men meerdere stoffen toevoegen om de smaak te beïnvloeden. Denk aan kruiden, honing of extra suiker. Pas hier mee op want bier raakt al snel uit balans. Experimenteer vooral tot je jouw eigen unieke smaak hebt.

Het brouwproces

Veel hobbybrouwers kiezen ervoor om zelf hun mout te schroten. Dit is het pletten en malen van het mout met een speciale molen. Het is belangrijk dat je de mout grof vermaalt omdat je anders problemen kan krijgen tijdens het filteren van het bier. Hierna ga je het maischen. Je vermengt de mout met lauw water waardoor je een bruin smerig ogend mengsel krijgt. Na het maischen moet het mengsel gefilterd worden waarna je wort krijgt. Dit ga je koken, afkoelen en beluchten.

Eindelijk begint dan het gistingsproces. Gisting is het fermentatieproces waarin de gist het suiker omzet in ethanol, oftewel alcohol. Tijdens het gisten mag er geen zuurstof bij het mengsel terechtkomen omdat het gist anders onder andere azijnzuur kan produceren. Na de hoofdgisting begint het nagisten. Het hele proces duurt ongeveer zes weken. Je kan het bier nu bottelen voor een hergisting op de fles.

Stop wat suiker in een leeg flesje (voor het koolzuur) en hevel het bier over in de flesjes. Vul de flesjes tot aan de nek, sluit ze af en laat deze nog een paar weken op een koele donkere plek staan. Je kan het flesje af en toe kort schudden zodat het suiker goed vermengt wordt met het bier maar het is vooral een kwestie van wachten. Ja, bierbrouwen vergt een hoop geduld.

Eindelijk kan het bier gedronken worden. Om het flesje helemaal eigen te maken raden we je aan om een eigen logo en naam te verzinnen. Deze plaats je met een sticker makkelijk op het flesje. Perfect voor een feestje maar de verkoop is ook mogelijk. Kan je hobby nog een lucratief zaakje worden ook.

Dit geeft slechts aan dat het bierbrouwproces vrij simpel is en met gemak thuis gedaan kan worden. Enthousiast? Check de volgende bronnen voor een gedetailleerde uitleg waarmee je daadwerkelijk vandaag nog kan beginnen. Succes!

Hobbybrouwen, brouwbroeders,  hoebrouwjebrier, biernet

https://www.youtube.com/watch?v=Wxo9PHc3jNw

https://www.youtube.com/watch?v=SpmjLc0XEGM