Tien tips voor het kopen van een Rolex

In de wereld van gebruikte horloges is het merk met het kroontje king. Daarom wat tips voor het kopen van een tweedehands Rolex.

tips rolex kopen

Uiteraard kunnen we hier een boom opzetten over Omega Speedmasters, Breitling Navitimers, JaegerleCoultre Reverso’s, de AP Jumbo en zelfs de Patek Nautilus. Dat doen we niet. In de wereld van gebruikte horloges is het merk met het kroontje king. Daarom wat tips voor het kopen van een tweedehands Rolex.

@backlink(209595)

1. Koop wat je mooi vindt

Tuurlijk is die witgouden Rolex Daytona ‘Beach’ van 18 mille met lichtblauwe plaat en krokodillenleren bandje een fantastische investering. Wordt ook echt alleen maar meer waard. Er is maar één probleem: je wil er nog niet dood mee gevonden worden. Het ding is namelijk echt spuuglelijk. Daarom was het geen succes en is hij nu veel waard. Als je een horloge koopt met het kletsverhaal dat het ‘zo’n goede investering is’, ben je gewoon een lul. Je schaft een horloge aan omdat het het enige geaccepteerde sieraad is voor een man. Een medaille om je pols. Koop dus wat je mooi vindt. En koop wat je draagt. Dat hoeft echt geen Rolex te zijn. Als je vanaf je 15e hebt gedroomd van een gouden Cartier Pasha uit 1999, koop die! Is het een Speedmaster Moonwatch uit 1972 met een bruin kippenlullenleren bandje? Koop die! In horlogekringen heet het horloge dat je altijd al had willen hebben een ‘grail watch’. Ga voor je grail.

2. Verkoop nooit je eerste Rolex

 Daar krijg je namelijk spijt van. Een vriend van de schrijver dezes verkocht in 2004 zijn Rolex 5513 ‘meters first’ uit 1967 voor €2.250,- Hetzelfde horloge is nu ruim 9.000 euro waard. Spijt? Als haren op zijn hoofd. Niet vanwege die waardestijging, maar vanwege het feit dat het zijn allereerste Rolex was. En die vind je nóóit meer terug. De les: verkoop nooit je eerste Rolex. In negen van de tien gevallen is dat namelijk het horloge dat je je hele leven al had willen hebben. Daarna maakt het niks meer uit. Bedenk: alle horloges die je verkoopt, kun je weer opnieuw kopen. Behalve die eerste.

3. Voorzichtig met online kopen

Iedere zichzelf respecterende horlogeliefhebber zit geregeld op de website Chrono24 te gluren. En ineens komt daar die Sea-Dweller 1665 voorbij. Van een particuliere verkoper in Zuid-Italië. En voor een lousy 9.000 euro is-ie van jou! Niet doen. We herhalen: niet doen! Je zal de eerste niet zijn die een kat in de zak koopt. Voor je het weet koop je een ‘Frankenstein’, een horloge dat is samengesteld uit allemaal andere horloges. Of nog erger: een nepper. Allemaal weggegooid geld. Koop alleen online van winkels met een internationaal gewaardeerde staat van dienst. Dat ene rare verkopertje uit Boekarest dat alleen adverteert met een 6542 GMT-Pepsi uit 1958, is niet een van hen. Onthou: if it sounds too good to be true, it probably is. Op de keper genomen kun je veilig kopen van ‘trusted sellers’ in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Italië en Griekenland zijn een heel ander verhaal. Om nog maar te zwijgen van het voormalige Oostblok.

Nog zeven tips over speciale modellen, online veilingen, buitenlandse aankopen en welke klassiekers je moet kennen lees je in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle.