Psychologisch trucje: zo maak jij altijd de beste keuzes

Keuzestress is een serieus probleem, gebruik dit psychologische trucje en je bent ervan verzekerd dat je altijd de juiste beslissingen neemt.

psychologisch trucje beslissingen

Je denkt misschien dat je vooral heel hard moet nadenken wanneer je geconfronteerd wordt met een lastig dilemma maar psychologen laten weten dat niets minder waar is. Jouw eureka-moment dient zich vanzelf aan wanneer je gebruik maakt van de incubatieperiode.

@backlink(209441)

De incubatieperiode

Wat? Zeker, naar het schijnt onderzoeken wetenschappers de zogeheten incubatieperiode al een jaar of honderd. In 2010, om precies te zijn, onderzochten psychologen hoe de incubatieperiode invloed heeft op onze beslissingen indien we meerdere opties hebben. Het komt neer op het volgende: zodra je met een mentale blokkade te maken hebt tijdens een dilemma en het je maar niet lukt om een moeilijke beslissing te nemen (Chocola of vanille? De dame links of de dame rechts? Studeren of werken? Een Aston Martin of een Jaguar? Pinor Noir of Tempranillo?) laat het probleem dan met rust. Ga iets compleet anders doen, kom later terug op het probleem en maak direct een beslissing. Uit onderzoek bleek dat je dan veel betere keuzes maakt.

Het onderzoek

De onderzoekers legden de participanten een lastig vraagstuk voor maar één groep moest direct antwoord geven terwijl de andere groep zich eerst met iets anders bezig moest houden voordat ze besloten. De groep die eerst met een andere taak bezig was gaf aan dat ze later meer tevreden naar hun besluiten keken dan de groep die direct moest antwoorden. In een ander experiment moesten participanten een sollicitant kiezen voor een baan, weer bleek dat de groep die een keuze maakten nadat ze een andere taak verricht hadden betere keuzes maakten dan de groep die direct moest kiezen.

Waarom het werkt

Wanneer je stopt met nadenken over een probleem blijft je brein in de achtergrond met het vraagstuk bezig, terwijl het brein dit doet passeert het herinneringen waar je niet bij stil staat indien je er actief over nadenkt. Bewapend met de relevante informatie ben je later in staat om een coherent beeld bij het vraagstuk te creëren. Daarnaast geeft afleiding je de mogelijkheid om oplossingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen te laten afzwakken, ook geeft het je brein een fris perspectief. Ten slotte wordt het probleem opnieuw gestructureerd wanneer je na een afleiding op het probleem terugkomt, zo kijk je anders tegen het probleem aan. Vaak wordt de oplossing je dan ineens duidelijk.

Bron: Psychology Today