LEZEN: PENIS IN DE PROBLEMEN

Lees dit verhaal niet als je hypochondrisch bent aangelegd. Lees het wel als je meer wilt weten over penisproblemen. In Onder de Gordel gaat professor T’Sjoen in op allerlei mannenkwalen. Kunnen we van leren.

LEZEN: PENIS IN DE PROBLEMEN

Over het algemeen brengt onze penis ons opluchting (urinoirtechnisch gezien) en genot (in seksueel opzicht). Maar: er kunnen ook dingen misgaan met je fijne handeltje, zo laat Guy T’Sjoen, professorin een Belgische mannenkliniek, zien in zijn nieuwe boek. We geven je voor nu vijf feitjes vrij. 

1. TREURIG TEKORT

Wat betreft de penopauze, stelt Guy ons gerust. Die bestaat niet. Wel is het een gegeven dat je testosterongehalte met de leeftijd daalt. Maar niet hard: tussen de 0,4 en 1,5 procent per jaar, zo schrijft T’Sjoen. Zodra je de 60 voorbij bent, gaat ’t wel sneller. 20 procent van de oudere mannen heeft een te laag testosteron, maar dat is geen reden tot paniek – het is doodnormaal. Slechts 2 procent heeft wél een te groot tekort en kampt daardoor met depressieve gevoelens, lusteloosheid en een te laag libido. Alleen deze mannen krijgen extra testosteron toegediend.

2. K-WOORD NUMMER ÉÉN

Teelbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en de 35 jaar. In Nederland krijgen 770 mannen per jaar die ziekte. Het grootste kankercliché is ook hier weer waar: je moet er zo vroeg mogelijk bij zijn. Soms hebben mannen pijn, of voelt de bal harder. Rugpijn kan ook een klacht zijn, schrijft T’Sjoen, of vermoeidheid, misselijkheid… Het slechte nieuws: ‘Als er teelbalkanker wordt vastgesteld, ben je altijd minstens een bal kwijt.’ Maar, het goede nieuws: 95  procent leeft vijf jaar na de operatie nog.

3. K-WOORD NUMMER TWEE

Nu we je lekkere Playboy-moment toch al hebben verpest met het k-woord, kunnen we net zo goed doorgaan. ‘Vroeg of laat is het de prostaat’, schrijft T’Sjoen. Jep. Jaarlijks krijgen 11.000 Nederlanders prostaatkanker. De prostaat verwijderen is dan een optie, of bestralen. ‘Maar vaak doen we gewoon niets,’ schrijft de prof. ‘Als de kanker nog klein is, kunnen we beter afwachten.’ Chemo is niet wenselijk (want kwetsbaar terrein).

 

4. KWAKJESKWALITEIT

Vaak zijn mannen die ‘onvruchtbaar’ zijn, nog wel bezitters van een paar goede zwemmers, maar die zijn niet goed genoeg voor een spontane zwangerschap. In de Belgische kliniek wordt vaak geadviseerd: sex nog een jaartje door. Daarna is onderzoek mogelijk. Bij minstens de helft van de stellen ligt het probleem bij de man. En die vinden dat toch een partij ongemakkelijk, zo’n onderzoek aan hun ballen. Zijn ze niet gewend. De dokters kijken niet alleen naar het tekort aan zaadcellen, maar ook naar de vorm en hoe beweeglijk ze zijn. Daarna beslissen ze wat de juiste behandelmethode is.

 

5. NETFLIX & KILL

Het staat zwart op wit in een studie: te lang voor de tv hangen is niet goed voor je zaad. Zitten = je ballen opsluiten in je broek. Het wordt warm en zaadcellen sterven af. Goed nieuws voor de gamers: die lopen minder gevaar, want bewegen meer. Netflix is ook zaaddodend: zo’n laptop kan snikheet worden. Andere warme plekken – denk sauna’s of een bloedheet bad – zorgen er ook voor dat je spermakwaliteit achteruitgaat. Dus: lekker laten luchten die handel.

Meer lezen? Schaf dan gewoon het boek aan. ONDER DE GORDEL is geschreven door Guy T’Sjoen.