Belasting = diefstal

Als het aan een groep miljardairs uit Silicon Valley ligt, regeren bedrijven als Amazon, Google en Facebook. Een deel van deze anarchistische kapitalisten is bijzonder onpopulair bij justitie en wordt verdacht van het illegaal wegsluizen van geld.

Belasting = diefstal

Ieder mens heeft recht op zijn eigen lijf en goed, en ieder mens mag doen en laten wat hij wil, zolang dat geen inbreuk maakt op andermans lijf en goed. De overheid maakt daar op verschillende manieren inbreuk op, onder meer door militaire dienstplicht en door middel van belastingheffing.’ Aldus Toine Manders (49), Nederlands bekendste libertariër. Manders raakt in dit citaat de kern van het libertarisch gedachtegoed, dat vooral bekendstaat om de opvatting dat de overheid zo klein mogelijk dient te zijn en dat belastingheffing gelegaliseerde roof is.

Manders vertolkte jarenlang het libertarisch gedachtegoed als leider van de Libertarische Partij.  Aangezien er sinds 2014 een justitieel onderzoek tegen Manders liep, kent die club inmiddels een nieuwe politieke leider. Justitie vervolgde Manders, naast oud-politicus ook oud-directeur van het Haags Juristen College (HJC), voor lidmaatschap van een criminele organisatie die er mede op gericht was om klanten te helpen bij belastingontduiking. Het Openbaar Ministerie eiste 18 maanden cel, maar de rechter sprak hem bijna volledig vrij. Voor een lichter vergrijp, het werven van klanten in Nederland voor een zogenoemd trustkantoor  op Cyprus, heeft de rechter een taakstraf van 180 uur opgelegd. Omdat Manders al honderd dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij die niet meer uit te voeren. De advocaat van Manders laat weten dat hij zich beraadt op beroep.

In Nederland vinden we het libertarisch gedachtegoed vaker terug bij verdachten in de rechtbank. Recentelijk is Manders’ voorganger als voorman van het HJC, Ruud van Dijk, in 2017 in hoger beroep veroordeeld tot 12 maanden cel wegens belastingontduiking. Melvin van E. vond, nog maar 21 jaar oud, in het libertarisme de rechtvaardiging om in 2014 en 2015 voor circa 10 miljoen euro aan bitcoins te wisselen in cash aan voor hem onbekende personen, zonder navraag te doen waar die bitcoins vandaan kwamen. Deze dienst bleek populair bij drugsdealers en andere witwassers, zo ontdekte justitie. De rechter veroordeelde hem in mei dit jaar tot drie jaar cel. Ook enkele medeverdachten van Melvin kregen fikse gevangenisstraffen. Er komt nog een hoger beroep in die zaak. Bitcoins konden al ver voor de crypto-hype rekenen op interesse uit libertarische hoek, omdat ze decentraal functioneren en er geen overheid aan te pas komt. Voor Melvin reden zich op deze wereld te storten.

Verder lezen? Koop dan Playboy januari of lees verder op Blendle