Zo maak je alle klassieke varianten op de Martini

In verschillende bars over de hele wereld maakt hij een comeback: De beroemde cocktailklassieker Martini gaat weer over de toonbank diverser dan ooit.

martini

De Martini is bezig met een wederopstanding. We kennen de cocktail allemaal dankzij onze favoriete geheim agent James Bond maar begin vorige eeuw was de cocktail al ongekend populair. De laatste jaren grijpen veel bartenders, gelukkig, weer terug naar oude recepten maar allen proberen ze hun eigen twist aan de drankjes te geven. Zo zijn er honderden varianten op de Mojito, kun je achter bijna alles tegenwoordig Sour zetten zodra er citroensap bijkomt en claimt de Gin Tonic vaak een eigen kaart omdat het er gewoon te veel zijn. Zo ook met de martini, we laten de Appletini of Chocolate Martini of de Anananastini even lekker voor wat het is en ook wij grijpen terug naar de oude varianten. Zo maak je ze:

@backlink(206861)

Droog:

De oudste en meeste bekende Martini met Gin (2 delen) en droge vermout (1 deel), gegarneerd met een citroensmaak of groene olijfolie.

Gibson:

Net als de originele variant met Gin en Vermout, maar in plaats van een olijf zitten er één tot drie zilveruien in het glas.

Smoky:

In plaats van Vermout komt er een schot Whisky in de cocktail – al dan niet Bourbon of Single malt, dat is een kwestie van smaak.

Vesper:

Zo heeft James Bond hem in 1953 gedronken in het boek ‘Casino Royale’ en noemde het na zijn geliefde Vesper Lynd: Een cocktail van gin (3 delen), wodka (1 deel) en de Franse aperitief Kina Lillet (1/2 deel), gegarneerd met een citroensmaak. In plaats van de voormalige Kina Lillet neemt men tegenwoordig Lillet Blanc.

Dirty: 

Waarom ‘dirty’? Omdat sommige olijfolie (1 deel) in de drank van gin (2 delen) en het vermout (2 delen) komt en het daarna ‘bewolkt’. De Amerikaanse variant is met een zwarte olijf.