Vrijmibo-cocktail: Boiler Mary

Ei, ei, ei, we zijn zo blij, want Tabasco die is jarig en dat vieren wij! De legendarische pepersaus die elk slap gerecht én drankje weet op te fluffen bestaat alweer 150 jaar. Reden voor een feestje.

boiler mary tabasco

In de anderhalve eeuw dat Tabasco bestaat, is zowel het recept als het productieproces onveranderd gebleven. Peperboer Edmund McIlhenny was de man die ons het pittige goedje schonk. Zijn nazaten maken het nog altijd zoals hij het bedoeld heeft: met slechts drie ingrediënten. Pepers, zout en azijn, niet meer en niet minder.

@backlink(193171)

Om het 150-jarig bestaan te vieren, organiseren de McIlhenny’s evenementen over de hele wereld. In Nederland moeten we het doen met een keur aan recepten op de website en de ‘sociale kanalen’ van Tabasco. Vinden we prima, want er staat zoveel lekkers tussen dat we nog 150 jaar vooruit kunnen. Neem deze overheerlijke ‘Boiler Mary’.

Ingredienten

• 10 g selderiezout

• 1 citroen

• 50 ml bourbon

• 50 ml tomatensap

• 10 ml citroensap

• 1 tl bruine suiker

• 4 druppels Tabasco

• 50 ml IPA (naar keuze)

Garnering:

• ½ citroen (wat

er over is van

de bovenstaande)

• 1 stengel bleekselderij

• 1 takje peterselie

Bereiding

1. Strooi het selderiezout op een klein bordje en verdeel het gelijkmatig. Snijd de citroen doormidden en bevochtig de rand van een klein tumblerglas of biermok met een citroenhelft. Dip vervolgens die vochtige rand in het zout op het bordje en zorg ervoor dat de hele rand bedekt is.

2. Vul het glas tot de top met ijsklontjes en schenk daaroverheen de bourbon, tomatensap, citroensap, suiker en Tabasco. Pas op dat je de zoute randjes niet verpest. Roer 20 seconden en top af met een IPA naar keuze.

3. Als garnering neem je de helft van de citroen die je nog niet gebruikt hebt. Snijd 1 cm van de zijkant af om een wiel te maken. In het midden van het wiel steek je een cocktailprikker en die laat je rusten op de rand van het glas. Met de resterende citroen maak je het uiteinde van de bleekselderij nat. Deze dip je vervolgens ook in het zout. Stop in het glas, voeg een beetje peterselie toe en klaar is je creatie!